OBEZİTE CERRAHİSİ

Obeziteyi ciddi bir sorumluluk olarak gören, modern tanı ve tedavi yöntemlerini kullanarak üst düzeyde hizmet sunmayı hedefleyen HYC Klinik, Obezite Ameliyatlarında Amerika’da da kullanılan en yeni teknolojiyi kullanmaktadır. 5.000’ in üzerindeki ameliyatla ülkemizdeki en deneyimli ve tecrübeli hekim kadrosuna sahip Kliniğimiz Obezite ameliyatlarını; sadece zayıflamayı ve estetik bir görünüme kavuşmak için değil, sağlıklı ve daha uzun bir yaşam sürmeyi de sağlayarak hayat kalitenizde önemli farklar yaratmak için yapmaktadır.

Genel itibariyle Obezite; Vücuda alınan kalori ile harcanan kalori arasında ki dengesizlik sonucu vücutta aşırı yağ depolanmasıdır. Bu sebeple fazla yağlanma kişide obezite oluşumuna sebep olmaktadır.

Obezite beden sağlığını olumsuz etkileyen, yaşam kalitesini düşüren, sağlık problemlerine ve hastalıklara yakalanma riskini arttıran bir hastalıktır. Obezite mutlak suretle tedavi edilmesi gerekmektedir.

obezite hyc

OBEZİTE BELİRTİLERİ VE NEDENLER

Obezite problemi olan kişilerde vücut kitle endeksi (VKI) 32’nin üzerindedir. Vücut kitle indeksi, ağırlığınızın kilogram (kg) cinsinden değerinin boyunuzun metre (m) cinsinden değerinin karesine bölünmesiyle hesaplanır. Hesaplanan değer, 32 ve üzerinde ise obez,40 ve üzerinde ise morbid obez olarak kabul edilir. Obezite belirtilerinin bazıları aşağıda sıralanmıştır;
• Uyku apnesi,
• Horlama,
• Hafif tempolu hareketlerde dahi zorlanma, nefessiz kalma
• Aşırı terleme,
• Bel çevresinin giderek genişlemesi,
• Gün içerisinde aşırı yorgunluk ve halsizlik hali
• Kas ve iskelet sisteminde ağrıların artması,
• Şeker hastalığının başlaması,
• Karaciğer yağlanması,
• Yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol,
• Depresyon gibi belirtilerin görülmesi kişinin obezite hastalığına yakalandığının göstergesi olabilir.

OBEZİTEYE NEDEN OLAN EKTENLER NELERDİR?

Toplumumuzda giderek artan sanayileşme sonucunda az efor harcayan ve işlenmiş gıdalarla fazla beslenen bir toplum olduk. Bunun en büyük dezavantajlarından birisi karşımıza obezite olarak çıkmaktadır. Obezite birden fazla nedeni olan ve birden fazla seçeneği olan kompleks bir hastalıktır. Obeziteye neden olan etkenlerin başında aşırı ve düzensiz beslenmeye ek olarak fiziksel hareketsizlik gelmektedir.
• Yaşam tarzı
• Alışkanlıklar
• Genetİk Faktörler
• Çevre
• Sosyo kültürel etmenler
• Psikolojik problemler
• Hormonal ve Metabolik etmenler
• İlaç kullanımı
• Yaş ve cinsiyet obezite nedenleri arasındadır.

OBEZİTE TEDAVİ YÖNTEMİ

Her hastalıkta olduğu gibi tedavi etmeden önce bu hastalıktan korunmak hem yaşam kalitenizi arttırmak adına hem de maliyeti azaltmak adına önem arz etmektedir.

Diyet ve sporla başarı kaydedemeyen hastalarda cerrahi yönteme başvurmak gerekir. Cerrahi yöntem olarak en güvenilir ve başarı oranı yüksek olan Sleeve Gastrektomi tercih edilmektedir.Bu yöntemde midenin %80 lik kısmı çıkartılarak mide hacmini küçültmek esastır. Sonrasında mide hacminizin küçülmesiyle doğru orantılı olarak daha az yemek yiyerek kilo vermek amaçlanmaktadır.
Ameliyat sonrasında her ay kilonuzun %15 ini vererek 1-2 yıl içerisinde ideal kilonuza ulaşıp bunu koruyarak devam etmek gereklidir.

OBEZİTE CERRAHİ SONRASI BESLENME

Tüp Mide ameliyatı sonrasında beslenme sıvı- püre-yumuşak gıdalar ve katı gıdalar olmak üzere 4 dönemden oluşmaktadır.Ameliyat sonrası ilk hafta sadece berrak sıvı gıdalar tüketmeniz önemlidir. Edinmeniz gereken en önemli beslenme alışkanlığı, “sipping” denilen, yudumlama şeklinde sıvı alımıdır. Bu sayede, aralıklı yudumlar şeklinde alınan sıvı, tehlikeli bir basınç artışına yol açmayacak ve gün içinde yeterli sıvı tüketebileceksiniz.

Ameliyatın ikinci haftasından sonra püre beslenme dönemine geçeceksiniz. Bu dönemde hem lif alımı artacak, hem de lezzet açısından çeşitlenme olacaktır.
Ameliyatın üçüncü haftası yumuşak kıvamlı gıdalara, dördüncü haftası katı gıdalara geçiş ve sonrasında normla beslenme dönemine geçiş yapabilirsiniz.

Ameliyat sonrasında mide hacminin küçüldüğü unutulmamalıdır. Ameliyat sonrası mideniz ortalama 100-150 ml sıvı alabilmektedir. Bu nedenle yemekler yavaş yenmeli, bol çiğnenmeli öğün sayısı arttırılmalıdır. yemeklerden ez 15 dk öncesinde sıvı içilmemeli en az 30 dk sonrasında içecek tüketilmemelidir. Yemek sırasında tüketilen içecekler mide bulantısına ve kusmalara neden olabilir.

AMELİYAT SONRASI GERİ KİLO ALIMI

Obezite ameliyatı sonrasında kilolarınızı geri alma yüzdesi çok düşük olsa da bu ihtimalin olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

Çünkü obezite cerrahisi olmuş hastaların bir kısmında karşılaştığımız yeme anlayışında rahatlama evresine geçiş görülmektedir.Nasıl olsa az yiyorum mantığıyla yediklerinin içeriğine dikkat etmeden beslenen hastalarda 1 yılın sonunda kiloların geri dönüşü görülmektedir. O yüzden bu ameliyatı milad olarak kabul edip yaşam tarzınızı değiştirmeniz mühimdir.

Düzenli ve sağlıklı beslenmeyi, haftanın 3 günü spor yapmayı, sigara ve alkolden olabildiğince uzak durmayı alışkanlık haline getirmeniz gerekecektir.

OBEZİTE CERRAHİSİ NE ORANDA RİSKLİDİR?

Tüp Mide ameliyatları diğer tüm ameliyatlarda olduğu gibi birtakım riskler içermektedir.Bu riskler hastanın kilo ve yaşı ile doğru orantılı olarak artmaktadır.

Obez olan bir kişi mevcut durumunda obezite cerrahisine bağlı oluşabilecek riskden daha fazla yaşamsal risk altındadır. Bilimsel olarak kanıtlanan diğer gerçek ise morbid obez olan kişiler yaşamsal olarak çok daha fazla risk altında olup yaşıtlarına göre 10-15 yaş daha erken ölüm oranına sahiptir.

Obezite cerrahisi yöntemlerinde ölümcül risk % 0.1 (binde 1)oranında olup kabul edilebilir bir oranıdır. Kendimiz için değerlendirirsek yüzlerce obezite cerrahi olgumuzun hiç birini kaybetmedik ve şuan için risk oranımız %0 diyebiliriz. Bu alanda ki farkımız kaliteli sağlık ekipmanı, yüksek teknoloji, ileri cerrahi deneyim ve tecrübeli ekip çalışması sayesindedir.

DİYABET HASTALARI İÇİN AMELİYATIN AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

Obezitede beden yağı artar demiştik.Karın ve bel çevresinde artan yağ dokusu, diyabet riskini daha fazla arttırır. Tip 2 Diyabet ile obezite arasında çok yakın ilişki olup, Tip 2 Diyabet olan bireylerin % 80’i şişmandır. Obezite, insülin direncine neden olmakta, bu da diyabet oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Obezite aynı zamanda diyabet tedavisi ve kan şekeri kontrolünü de zorlaştırmaktadır. Kilo verme ve egzersiz ile kan şekeri kontrolü çok daha kolay olmakta, oral antidiyabetik ilaç dozları da obez hastalara göre belirgin olarak azalmaktadır.

Vücuda alınan kalori ile harcanan kalori arasında ki dengesizlik sonucu vücutta aşırı yağ depolanmakta ve obezite oluşumuna sebep olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da vücut sağlığını bozacak ölçüde aşırı veya anormal yağ birikmesi olarak tanımlanmaktadır.

Obezite beden ve ruh sağlığını olumsuz etkileyen, yaşam kalitesini düşüren, sağlık problemlerine ve hastalıklara yakalanma riskini arttıran mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır.

Morbid Obezite kilolu olma durumunun ölümcül problemler doğurabilen, hayati tehdit oluşturacak boyuta ulaşmasıdır.

ArabicEnglishGermanTurkish
İletişim Formu
close slider